Koolhydraatarme Bossche bollen vlaai

Een echte koolhydraatarme Bossche bollen vlaai. Dit stond al een langere tijd op mijn to-do-list. Toen iemand de combinatie van Bossche bollen en cheesecake had opgestuurd via instagram, wist ik het zeker. Ik ga een Bossche bollen vlaai maken. Een normale Bossche bol bestaat natuurlijk uit een soezenbeslag met slagroom vulling en chocolade. Om nu een taart te maken met soezendeeg en slagroom, vond ik wel wat saai. Daarnaast zou het teveel op een echte Bossche bol lijken. Daarom besloot ik een vlaai bodem te maken met daarop een laagje banketbakkers room, slagroom en chocolade ganache.

Maar is Bossche bollen vlaai wel koolhydraatarm dan?

Je bent natuurlijk op mijn website terecht gekomen omdat je zocht naar een koolhydraatarme Bossche bollen vlaai. Bovenstaande beschrijving lijkt niet koolhydraatarm. Maar dat komt natuurlijk door de productkeuze. Voor de bodem gebruik je Steviala amandelmeel en zoet je de bodem met Steviala Kristal Sweet. Daar doe je nog roomboter bij met xanthaangom en een eiwit. Er is gekozen voor xanthaangom van het merk NatuurlijkNatuurlijk uit de webshop van Afvallenmetbregje. Xanthaangom wordt gebruikt voor de elasticiteit in een baksel. Daarnaast zorgt het voor een bindmiddel in glutenvrije recepten. Door het gebruik van amandelmeel, mis je de gluten in dit recept. Normaal laat ik het uit recepten, maar omdat ik nu een vlaai bodem wou creëren, heb ik het wel gebruikt.

Banketbakkersroom ingewikkeld om te maken?

Niet als je de volgende stappen volt. Eerst zorg je ervoor dat je 1 blaadje gelatine in koud water laat weken. Vervolgens maak je de banketbakkersroom door 50 ml slagroom, 3 eidooiers, vanille extract en het kristal sweet te mengen in een mengkom. Daarna voeg je 150ml slagroom toe aan de steelpan en laat dit warm worden. Je let hierbij op dat het niet gaat koken. Vervolgens voeg je al roerend een klein scheutje warme slagroom toe aan de eieren. Daarna giet je de rest van de eieren in de steelpan en dit blijf je roeren tot het indikt, dan zet je het vuur uit en roer je de gelatine erdoor. Daarna kun je de banketbakkersroom op je vlaai bodem schenken en in de koelkast laten opstijven.

Koolhydraatarme Bossche bollen vlaai

Wat zit er bovenop de koolhydraatarme Bossche bollen vlaai?

Een Bossche bollen vlaai is niet af zonder mini Bossche bollen. Daarom maakte ik het recept voor de koolhydraatarme Bossche bol. Alleen koos ik ervoor om de helft van het recept te maken en de bovenkant te dippen in de suikervrije chocolade melties van Steviala. Ze maken de Bossche bollen vlaai af, maar mocht je het teveel werk vinden, kun je ze uiteraard ook weg laten! Je maakt sowieso een lekkere chocolade ganache met de dark melties voor de topping.

koolhydraatarme Bossche bollen vlaai

Gek op banketbakkersroom of Bossche bollen?

Dan zijn de volgende recepten mogelijk ook wat voor jou!

Koolhydraatarme Bossche bollen vlaai

Koolhydraatarme bossche bollen vlaai

Anne Verhoeve
Vlaai meets Bossche bol. Een vlaai met alleen slagroom, klinkt niet zo spectaculair. Daarom bestaat deze koolhydraatarme Bossche bollen vlaai uit een laagje banketbakkersroom, slagroom en chocolade ganache. Als extra topping kun je kiezen voor het maken van mini Bossche bollen. De vlaai kun je in 8 repen snijden en die ook weer door de helft. Dan heb je een lekker hapje voor bij de koffie of thee.
Gang Tussendoortje
Keuken keto, koolhydraatarm, Suikervrij
Porties 16
calorieën 264 kcal

Equipment

Ingrediënten
  

Bodem

Banketbakkersroom

Slagroom vulling

Ganache

Topping (optioneel)

Instructies
 

Bodem

 • Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht.
 • Voeg alle ingredienten toe aan een mengkom. Mix dit tot een egaal beslag. Voeg daarna het beslag in de bakvorm. Als je geen Cooxwunderform of siliconen vorm hebt, bekleed je bakvorm dan met bakpapier.
 • Bak de bodem voor 25 a 30 minuten in de oven. Controleer na 25 minuten of de bodem mooi goud bruin gekleurd is. Anders nog even wat langer erin. Daarna buiten de oven volledig laten afkoelen.

Banketbakkersroom

 • Week het blaadje gelatine in koud water voor minimala 10 minuten.
 • Vervolgens maak je de banketbakkersroom door 50 ml slagroom, 3 eidooiers, vanille extract en het kristal sweet toe te voegen aan een mengkom. Mix dit vervolgens met een garde goed door.
 • Daarna voeg je 150ml slagroom toe aan de steelpan en laat dit warm worden. Je let hierbij op dat het niet gaat koken. Vervolgens voeg je al roerend een klein scheutje warme slagroom toe aan de eieren.
 • Daarna giet je de rest van de eieren in de steelpan en dit blijf je roeren. Als het begint in te dikken, voeg je de gelatine erbij. Roer goed door tot de gelatine is gesmolten.
 • Zet het vuur laag en blijf roeren tot de banketbakkersroom ingedikt is. Het is klaar als het een dikte heeft van een kwark. Daarna kun je de banketbakkersroom op je vlaai bodem schenken.
 • Zet de vlaai voor 30 a 60 minuten in de koelkast. Als de banketbakkersroom stijf is, kun je verder.

Slagroom topping

 • Voeg alle ingredienten toe aan een mengkom en klop stijf op.
 • Schep de slagroom op de banketbakkersroom en strijk het glad met een lepel. Zet dan weer terug in de koelkast voor 15 min

Chocolade ganache

 • Voeg de slagroom en Dark melties toe aan een steelpan. Roer door tot de chocolade begint te smelten. Zet dan het vuur uit en blijf roeren tot er een mooi gladde ganache ontstaat.
 • Schep de ganache met een lepel op de slagroom vulling. Kantel de bakvorm zachtjes op en neer om al het ganache te verdelen. Zet de Bossche bollen vlaai nu terug in de koelkast tot de ganache afgekoeld is.

Topping

 • Optioneel kun je nog de kleine Bossche bollen maken en op de bovenkant verdelen. Maar voor de smaak is dit zeker niet nodig! Alleen voor de uitstraling is het leuk.

Nutrition

Serving: 1stukjeCalories: 264kcalCarbohydrates: 2.1gProtein: 4.3gFat: 26.1gSaturated Fat: 7.4gPolyunsaturated Fat: 0.1gMonounsaturated Fat: 0.8gSodium: 0.1mgFiber: 3.6gSugar: 1.6gCalcium: 2.7mgIron: 0.6mg
Trefwoord Afvallen met Bregje, amandelmeel, bakken, Food, Foodblogger, Foodphotography, keto, ketofood, ketogeen, koolhydraatarm, koolhydraatarm bakken, koolhydraatarme recepten, koolhydraatbeperkt, LCHF, lowcarb, recept, recepten, sugar free, suikervervangers, suikervrij
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Please follow and like us:

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.