Mijn maagverkleiningstraject en de groepsbijeenkomsten

Blog 2: mijn maagverkleiningstraject – groen licht

” Daarnaast zie je veel opmerkingen als “waarom doe je het niet op eigen kracht”, “waarom ga je niet minder eten”, “waarom zoek je geen alternatieven”, “je komt toch wel weer aan” en “makkelijke oplossing met een maagverkleining”. Door dit soort berichten, vond ik het moeilijk om voor te stellen hoe mijn omgeving zou reageren. Daarom vond ik het ook erg belangrijk om mijn maagverkleiningstraject bij te houden in een blog. Hopend om anderen ook te helpen in hun zoektocht naar antwoorden. Het wachten op mijn maagverkleiningstraject en de groepsbijeenkomsten is begonnen” 

Hierboven lees je het stukje waarmee ik Blog 2: mijn maagverkleiningstraject – groen licht, was geëindigd. Ik heb hier veel over nagedacht en dit was toch ook een van de redenen dat ik dit traject in het begin vooral in mijn eigen bubbel heb gevolgd. Niet omdat ik mij schaamde voor de keuze of dat ik mijzelf slap vond. Maar ik vond wel dat ik het eerst zelf moest ervaren, om sterk genoeg in mijn schoenen te staan om tegen dit soort opmerkingen te kunnen. Want daar was ik oprecht bang voor. Dat toch veel mensen zouden reageren dat het een makkelijke oplossing zou zijn.

Echter mijn maagverkleiningstraject is alles behalve de makkelijkste keuze geweest. Heel eerlijk, is het een keuze vanaf ruim 6 jaar. Jaren de voor en nadelen afgewogen, ervaringen opgedaan op het internet, iemand die ik van dichtbij ken uitgehoord toen zij het traject in ging. Kortom, het was geen makkelijke keuze of oplossing en dat moest ik eerst zelf ervaren voordat ik mijn maagverkleiningstraject met jullie kon delen. Hieronder lees je meer over mijn ervaring tijdens mijn maagverkleiningstraject en de groepsbijeenkomsten.

Het telefoontje voor de groepsbijeenkomsten

Op 16 juni kreeg ik het telefoontje voor groen licht. Het was toen nog even afwachten wanneer ik zou kunnen starten met de groepsbijeenkomsten. Zoals je in blog 2 al kon lezen, gingen wij ook nog op vakantie in augustus. Ik wilde dus zelf niet voor de vakantie starten omdat ik dan mogelijk 1 of 2 bijeenkomsten zou gaan missen. Dit vond ik zonde want als ik eraan zou gaan beginnen, wil ik er wel voor 100% aan beginnen. Daarnaast maakt die maand extra wachten ook echt niet meer uit. Het is echt opvallend dat als je eenmaal in het maagverkleiningstraject zit en je hebt groen licht, dat het je ook niet echt meer uitmaakt hoelang je moet wachten. Je hebt uitzicht naar een langdurige hulpmiddel en dat is zo rustgevend.

Op 5 juli werd ik gebeld voor de groepsbijeenkomsten. Wat ik vergeet te vertellen is dat je zelf kon aangeven op welke dag je de groepsbijeenkomsten zou willen. Deze dag blijft jouw dag, net zo lang als dat het traject duurt. Ik had hier goed over nagedacht en had gekozen voor de dinsdagen. Met werk kon ik wel wat regelen wat betreft de uren op een ander moment inhalen, maar de dinsdag is ook een oppasdag voor mijn ouders dus dat scheelde al qua oppas voor de kids. Ik kreeg telefoontje dat ik direct na mijn zomervakantie kon starten. 23 augustus zou de datum zijn dat mijn maagverkleiningstraject en de groepsbijeenkomsten zou starten.

Pre operatieve screening in het ziekenhuis

Tijdens de vakantie nog heerlijk genoten. Ik heb maar twee keer een moment gehad dat ik dacht, hier ga ik wel extra veel van eten nu want dat kan straks niet meer. Een bak Ben&Jerry’s was bijvoorbeeld een van de dingen op mijn lijstje haha . Verder gewoon normaal gegeten en vooral genoten. Tijdens de vakantie kreeg ik een brief van het Sint Antonius ziekenhuis. Ik schrok, want dacht dat dit al voor de operatie was. Het was een uitnodiging voor 16 augustus voor een pre operatieve screening in het ziekenhuis. Een voorlichting en daarna aansluitend een gesprek met de chirurg en de anesthesist.

Die middag duurde vooral erg lang. Het was een grote groep en we waren allemaal tegelijk bij de groepsbijeenkomst (duh…logisch he haha) maar daarna moesten we dus om en om bij de chirurg. De groepsbijeenkomst was niet erg vernieuwend. Veel herhaling over wat voor operatie mogelijkheden er waren, wat je kon verwachten qua eventuele complicaties en hoe het herstel er uit kwam te zien. Het was wel gek dat ik de pre operatieve screening had voordat mijn maagverkleiningstraject begon met de groepsbijeenkomsten.

maagverkleiningstraject en de groepsbijeenkomsten

Sleeve of bypass?

Tijdens het gesprek met de chirurg kreeg je het advies of je voor een sleeve zou gaan of voor een gastric bypass. Zelf had ik mijn voorkeur voor een sleeve. Een sleeve is dat ze van je maag een vorm van een banaan maken en de rest verwijderen uit je lijf. Bij een bypass maken ze een kiwi maat van je maag, laten de rest wel zitten en maken dan een omleiding. Zie het plaatje hierboven. Mijn voorkeur ging uit naar de Sleeve. Ik vond een omleiding en gerommel aan mijn darmen wel een te grote stap. Daarnaast denk ik dat voor mijzelf het voldoende zou zijn als ik niet meer altijd honger zou hebben en ook een vol gevoel zou ervaren. Dit zou ik al kunnen bereiken met een Sleeve. Keuzes qua voeding en gezonde voeding gaan mij altijd wel oké af, de terugval in verkeerd eten zit hem in het opstapelen van mijzelf continu moeten begrenzen en dan vervolgens geen resultaten zien op de weegschaal. Dit resulteert dan helaas in (vr)eetbuien en daarna pakte ik het weer op.

Daarnaast is er met een bypass meer kans op dumping en op langer termijn ook kans op een darmhernia. Dit vond ik allemaal wat te eng en te ingrijpend. Bij een Sleeve heb je wel een langer herstel o.a. i.v.m. een groter litteken op je maag en dat ze de stuk maag hebben verwijderd via je buikwand. Risico’s bij een sleeve is dan meer gericht op kans op maagzuur, naad lekkage kort na de operatie, kans op maagzweer, littekenbreuk en vitamine tekort. Daarnaast heb je bij beide operaties natuurlijk meer grote risico’s op korte termijn maar ook op langer termijn. Het blijft een operatie en dat heeft altijd risico’s. Ik zal het dan ook nooit verheerlijken dat ik een sleeve gekozen heb!

De chirurg

Bij de chirurg was ik nog geen 2 minuten binnen, het stelde echt niets voor. Omdat ik geen grote gezondheidsrisico’s had en dat het vooral preventief was gericht op hoge bloeddruk en suikers, kon ik zelf kiezen wat ik wou hebben. Hij zei dat beide opties bij mij een prima keuze zouden zijn. Bij nog een kinderwens raden ze de bypass wel af i.v.m. de grotere vitamine tekort kans. Echter heb ik geen zwangerschapswens meer dus ook dat maakte voor mij niet uit. De chirurg zei dat ik er goed over na gedacht had en dat hij een sleeve zou gaan uitvoeren. Toen kon ik weer gaan. Het was echt 3 keer niets qua gesprek, maar het was wel fijn om een bevestiging te hebben dat ik voor een sleeve kon gaan. Bij de anesthesist volgende nog wat standaard vragen en controles en toen dat klaar was, mocht ik weer naar huis. Nu had ik de pre operatieve screening al gehad, maar waren mijn groepsbijeenkomsten nog niet begonnen.

Ik vond het wel moeilijk om tussen de andere mensen te zitten die dag. Ik was een van de jongste zover ik kon inschatten en je gaat toch vergelijken. Bij sommige mensen dacht ik bij mijzelf, “ben ik ook zo groot?”. Het stomme is altijd, dat in mijn hoofd ik niet zo groot ben. Echter als ik in de spiegel kijk of naar de weegschaal kijk, ben ik zeker wel ook heel groot! Het valt alleen vaak niet heel erg op omdat ik in verhouding groot ben, vanaf mijn tenen tot mn kruin haha

Nu ik het online gedeeld heb dat ik een sleeve heb, heb ik ook al veel opmerkingen en vragen gehad of ik wel de juiste BMI had omdat ik niet zo groot leek. Bouw is ook echt een ding, ik ben breed gebouwd en ben 1.76 lang dus dan zit je gewicht al snel hoger denk ik. Vanaf de middelbare school was ik al boven de 100kg, ik weet dus ook niet echt anders. Het voordeel is wel dat ik daardoor ook geen streefgewicht heb, alles onder de 100 zou al een hele winst zijn voor mijzelf, voor mijn gezondheid en voor mijn lijf qua klachten.

Groepsbijeenkomsten voor mijn maagverkleiningstraject

Op dinsdag 23 augustus gingen de groepsbijeenkomsten voor de maagverkleiningstraject starten. Op dinsdag 23ste was de eerste bijeenkomst en 27 september de laatste bijeenkomst. De bijeenkomsten zijn verdeeld in 2 delen vanaf 13.15-15.00uur. Je ziet dan de diëtist, psycholoog en bewegingscoach verdeeld over verschillende sessies. Inhoudelijk gaat het niet heel erg diep, het is meer voorlichting en voorbereiding voor de operatie. Ze zeggen ook, als je eenmaal de operatie hebt gehad, dat je dan pas echt ervaart wat het voor je doet en wat je kan eten.

De allereerste bijeenkomst was vooral een kennismaking met je groep. Wat vond ik die eerste dag spannend! Echt niet normaal zenuwachtig was ik.Er gaat van alles door je hoofd heeft “wie zitten er nog meer bij”, “wat zullen ze van mij denken”, “is er wel een klik” etc. Volgens mij wel meer dan normaal qua zenuwen, maar jeetje wat was ik zenuwachtig, had ik al gezegd dat ik zenuwachtig was? haha

We hebben een groep van totaal 8 dames, geen mannen. ergens vond ik dat eerst wel jammer. Echter nu ben ik zo blij met mijn groepje. We hebben een goede klik met elkaar en uiteindelijk zit je daar ook allemaal met hetzelfde doel. Dit zorgt voor een directe band. Iedereen heeft zijn eigen rugzakje en verhaal, maar dit maakt het ook weer fijn. Er is veel herkenning in elkaar verhalen en dat is ook fijn. Je krijgt gelijk het gevoel van ‘je bent niet alleen’.

De eerste sessie moesten we even aan elkaar wennen maar je voelde wel gelijk het vertrouwde gevoel. Bij de laatste sessie leek het alsof we elkaar al jaren kennen en het voelt heel vertrouwd en goed. We hebben ook een whatsapp groep en daar wordt elke dag wel iets gevraagd of geplaatst. Zoals een van de dames uit de groep ook wel eens zegt ‘de helpdesk’. haha Dit groepje dames zorgt er wel voor dat mijn maagverkleiningstraject met de groepsbijeenkomsten beter verloopt dan ik van te voren had kunnen hopen.

Vanuit het Nederlandse Obesitas kliniek ontvang je bij de eerste sessie een map met informatie. Daarin kun je ook alle informatie bewaren en mee schrijven tijdens de sessies. Ook hebben ze een app met wat informatie, filmpjes maar ook de data voor de groepsbijeenkomsten

Psycholoog

Tijdens de sessies met de psycholoog hebben we de volgende thema’s besproken gehad:

 • Fases van gedragsverandering
 • factoren van overgewicht
 • Type eters, wat voor eten ben jij en welke doelen passen daarbij
 • plan van aanpak en persoonlijke doelen
 • Brief aan jezelf als je wel de operatie doet en als je geen operatie hebt gehad
 • Zelfzorg
Diëtist

Tijdens de sessies met de diëtist hebben de volgende thema’s besproken gehad:

 • Eetgewoontes
 • Uitleg gekregen over eten en drinken scheiden
 • Richtlijn voeding voor en na de operatie
 • Gezonde (basis) voeding
 • Voeding (vloeibaar) de eerste dagen na de operatie
 • Etiketten lezen
 • Mogelijke klachten na de operatie
 • Eetdagboek maken voor direct na de operatie en na de vloeibare periode
 • Verschillende signalen van het lichaam; honger, trek, emotioneel
Bewegingsdeskundige

Met de bewegingsdeskundige hebben we de volgende thema’s besproken gehad:

 • Beweegrichtlijnen
 • Richtlijnen na de operatie
 • Wat voor beweging je nu doet
 • Wat voor beweging je graag wilt doen
 • Krachtplan
Arts

Ook hebben we een keer de arts gezien, daarmee hebben we besproken over de voorbereidingen van de operatie en wat je kon verwachten na de operatie. Dit was veel herhaling ten opzichte van de groepsbijeenkomsten, maar je kon nu wel wat persoonlijke vragen stellen. Ook kregen we een lijst met mogelijke klachten en wat je moest doen bij sommige klachten.

Ik heb de 6 weken sessies echt als meerwaarde gezien, ondanks dat we soms niet veel de diepte in gingen. Dit kan ook niet in de korte tijd die er voor staat, maar je krijgt wel een goede basis mee. Ik ben er wel van overtuigd dat deze voorbereiding erg steunend kunnen zijn. Het allermooiste van het maagverkleiningstraject vind ik toch wel de groepsbijeenkomsten. Juist doordat je het traject deelt met anderen, leer je ook zoveel van elkaar. Sinds ik gestart ben met de groepsbijeenkomsten, ben ik al gaan letten op 6 keer per dag eten en geprobeerd eten en drinken te scheiden. Dit vond ik wel erg moeilijk, want ik drink echt heel veel water.

Nu de groepsbijeenkomsten erop zitten, weten we dat we ongeveer in november geopereerd gaan worden. Ze zeggen dat je rekening moet houden met ca 6-7 weken na laatste groepsbijeenkomst. De ‘zwarte gat’ waar je nu invalt tussen de laatste bijeenkomst en de operatie is wel gek. We hebben hier ook over gepraat tijdens de laatste bijeenkomst. Want je bent nu 6 weken zo bezig geweest, dat nu 7 weken niets heel gek klinkt. Het werd nu dus wachten op de operatie datum ….

Wil je meer informatie over “voor de operatie” of over “sleeve en bypass” kijk dan zeker even op website van het NOK zelf.

Lees het nu in de volgende blog: Mijn maagverkleiningstraject de operatie.

Please follow and like us:

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.