Koolhydraatarme spekkoek

Al in 2017 maakte ik voor het eerst een koolhydraatarme spekkoek. Helaas was ik toen nog niet op en top tevreden maar was hij al wel terug te vinden op mijn Facebook pagina. Nu toch weer opnieuw de uitdaging aangegaan om dé perfecte koolhydraatarme spekkoek te maken. Het is even een uitdaging, met name de tijd! Afhankelijk van hoeveel lagen je maakt, ben je toch snel 120 minuten bezig! Laat dit je alsjeblieft niet afschrikken, want het resultaat is echt waanzinnig.

Koolhydraatarme spekkoek
120 minuten zeg je?

Ja dat is een schatting gebaseerd op de aantal lagen van de koolhydraatarme spekkoek. Per laag bak je namelijk zo’n 10 minuten in de oven, met uitzondering van de laatste laag. Aangezien mijn spekkoek 9 lagen telt, zit je al op 90 minuten. Daar tel je de voorbereiding nog bij op. Het scheelt dat je tijdens het bakken wel wat andere dingen kunt doen. De spekkoek is zowel koolhydraatarm als suikervrij. Door het gebruik van de suikervervangers van Steviala is het recept suikervrij. Daarnaast gaat er kokosmeel en amandelmeel in, waardoor het recept koolhydraatarm blijft. Je kunt dus (bijna) zorgeloos genieten van een stukje suikervrije spekkoek. De geuren van de spekkoek komen je tijdens het bakken tegemoet door alle lekkere kruiden die erin gaan. Ben je al nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder.

Wat heb je nodig voor de koolhydraatarme spekkoek?

 • 8 eiwitten
 • 10 eidooiers
 • 100 gram Steviala Kristal Sweet Vanille
 • 250 gram margarine op kamertemperatuur (of roomboter)
 • 100 gram amandelmeel
 • 25 gram kokosmeel
 • snufje zout
 • 4el speculaaskruiden Green Gypsy
 • 1tl nootmuskaat
 • 1 tl kruidnagelpoeder
 • 1/2 tl kardemon
 • 1/2 el cacao (optioneel voor bruine kleur, begin met 1/4 en proef het beslag, cacao moet niet overheersen)
koolhydraatarme spekkoek

Bereiding koolhydraatarme spekkoek

Begin met het voorverwarmen van de oven op 160 graden boven en onder warmte. Vervolgens ga je de eiwitten opkloppen met 25 gram kristal sweet vanille. Klop de eiwitten stijf op en zet vervolgens aan de kant. Daarna ga je de margarine samen met de rest van de suikervervanger romig opkloppen met de mixer. Gebruik bij voorkeur een keukenmachine, zodat je je handen vrij houdt. Voeg vervolgens 1 voor 1 de eidooiers toe. Als alle eidooiers erin zitten, mix je het beslag voor 10 minuten romig op. Daarna voeg je de amandelmeel, kokosmeel en snufje zout toe. Spatel vervolgens de eiwitten erdoor tot een luchtig beslag. Verdeel dit beslag vervolgens in 2 gelijke delen. 1 deel blijft zoals het beslag is. Het andere deel krijgt de kruiden toegevoegd. Voeg in een schaaltje de kaneel, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, cacao en kardemon toe en roer dit goed door. Voeg de kruiden toe aan het 2e deel van het beslag. Spatel dit goed door, maar hou het luchtig.

Nu bakken!!

Vervolgens bekleed je een ronde bakvorm van 16cm met bakpapier. Zowel de bodem als de zijkanten. Daarna begin je met het donkere beslag. Schep vervolgens 1 soeplepel donkere beslag in de bakvorm en verdeel gelijkmatig. Bak dan voor 10 minuten in de oven. Haal daarna eruit en schep 1 soeplepel van het lichte mengsel erop. Verdeel deze vervolgens ook gelijkmatig en bak ook weer voor 10 minuten in de oven. Ga door met afwisselen tot je beslag op is. Let wel op dat je halverwege de oven verzet naar alleen bovenwarmte. Eindig met een bruine laag. De laatste laag bak je vervolgens voor 15 a 20 minuten, tot hij goudbruin gekleurd is.

Laat de koolhydraatarme spekkoek daarna buiten de oven volledig afkoelen. Snijd in 16 puntjes. Bewaar de spekkoek in de koelkast of vries ze in, zodat je er langer van kan genieten (gouden tip.. want anders is hij zo op)

koolhydraatarme spekkoek
Voedingswaarden

De voedingswaarden zijn per puntje. ervan uitgaande dat je de koolhydraatarme spekkoek in 16 puntjes snijdt.
Kcal: 169.0
Kh: 1.2
Ei: 5.3
Vet: 15.6

Heb jij dit recept gemaakt? Dan zou ik het super tof vinden als je dit deelt op social media! Via social media kan je mij taggen met @anne.funhealthyfood

p.s ken jij de koolhydraatarme amandelboterkoek al? Ook heerlijk smeuïg net als de koolhydraatarme spekkoek!

Please follow and like us:

6 Comments

 1. Wow, een koolhydraatarme spekkoek, geweldig!
  Ik zou ´m graag een keer maken, maar dan zonder amandelmeel omdat er een allergische dame in mijn beoogde proefpanel zit. Zou het ook met alleen kokosmeel kunnen denk je?
  Groetjes, Con

  • Anne Verhoeve

   dank je wel!! Ben er zelf erg blij mee 🙂 ! Ben bang dat het niet alleen met kokosmeel kan, dan zou je weer meer eieren moeten gebruiken omdat kokosmeel zoveel vocht opneemt. Je zou het in een kleine variant kunnen proberen en dan amandelmeel met 1:2 vervangen. Dus je hebt dan maar de helft van het kokosmeel nodig. Maar durf niet te garanderen dat dat gaat werken 🙂 Succes!

 2. Ik ga deze recept zeker uitproberen en de twee uur neem ik voor lief. Ik heb eerder spekkie gemaakt en dat duurde best lang

 3. Kun je ook vanille suiker gebruiken met erythitrol ipv steviala

  • Anne Verhoeve

   Ja hoor Steviala is sowieso vervangbaar als je zelf andere merken gebruikt. Let wel op dat Steviala Kristal Sweer zo’n 2x zoeter is tov normale suiker en Erythiol minder zoet is tov normale suiker. Mijn advies.. begin met een beetje, proef je beslag en ga door tot het voor jezelf zoet genoeg proeft.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.