Koolhydraatarme beenham met champignonsaus

Koolhydraatarm genieten met de kerst!

De kerstdagen komen er weer aan en vaak hoor je dat mensen dan “cheaten” omdat ze niet koolhydraatarm kunnen eten. Je ziet borden met friet, aardappeltjes, sausjes met veel suikers, toastjes met smeersels en uiteraard een heerlijk toetje! Wie zegt dat het kerstdiner niet koolhydraatarm kan, moet maar snel de kerstspecial blogs lezen, want ook jij kan koolhydraatarm genieten met de kerst! Bijvoorbeeld dit recept voor koolhydraatarme beenham met champignonsaus. 

Want wat is een kerstdiner zonder Beenham? Een heerlijk beenhammetje met honing mosterd marinade en een lekker sausje. Hij is simpel te maken en voor je het weet staat hij al in de oven en hoef je er (bijna) niet meer naar om te kijken! Voor dit gerecht heb ik gebruik gemaakt van suikervrije honing, namelijk Steviala Sweet Bee. Deze suikervrije honing is gezoet met steviolglycosiden en erythritol en is niet alleen suikervrij, maar ook glutenvrij! Liever een gevuld varkenshaasje? Hou dan de website in de gaten!

koolhydraatarme beenham met champignonsaus

 

Wat heb je nodig?

Vleesje
 • 1 Beenham van ongeveer 400gram
 • 95 gram Steviala Sweet Bee
 • 2 teentjes knoflook
 • 60 gram mosterd
 • Zout & peper
 • 4 takjes rozemarijn
Saus:
 • 1 zoete ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 10 gram roomboter
 • 125ml creme fraiche
 • 1 bospaddenstoelen bouillon blokje
 • 150ml water
 • 400gram kastanje champignons
 • Peper & zout
 • 1el Vers fijn gehakte peterselie
 • 1e arrowroot

Bereidingswijze koolhydraatarme beenham met champignonsaus

Begin met het voorverwarmen van de hete lucht oven op 165 graden. Pak daarna de beenham erbij en leg deze op een snijplank. Maak vervolgens oppervlakkige inkepingen in de ham aan de bovenkant. Meng vervolgens in een schaaltje de Steviala Sweet bee, twee geperste knoflookjes en het mosterd met elkaar. Voeg naar smaak wat zout en peper toe. Leg daarna de ham op een bakpapiertje of in een ovenschaaltje en besmeer de bovenkant in met de honing mosterd marinade. Steek tot slot 4 takjes rozemarijn in de beenham. Zet de beenham voor ongeveer 50-60min in de oven. Schep vervolgens elke 10-15min even wat honing mosterd marinade over de beenham heen. Als de beenham klaar is, veeg je een groot deel van de honing mosterd marinade van de beenham af. Je beenham is nu klaar om geserveerd te worden.

Tijdens de oventijd van de beenham kan je aan de slag gaan met je champignonsaus.

Saus

Begin met het fijn snijden van de zoete ui, teentje knoflook en de champignons. Leg daarna het stukje roomboter in een diepe pan. Voeg vervolgens de ui, knoflook en champignons toe en bak voor ongeveer 5 minuten op een gemiddeld vuurtje. Kook ondertussen 150 ml water en laat hier de bospaddenstoelenbouillon blokje in oplossen. Na 5 min voeg je de cremefraiche toe samen met het bouillon water. Roer dit daarna geheel goed door en voeg naar smaak nog peper (en zout) toe. Laat vervolgens het geheel op een gemiddeld vuurtje koken. Zodra het kookt zet je het vuur lager en voeg je er fijn gehakt peterselie aan toe en het arrowroot. Laat het geheel langzaam inkoken. Je saus wordt steeds dikker, het kan ongeveer 15-20min duren voordat het dikker wordt. Roer het geheel in de tussentijd wel een aantal keer door. Zodra je saus de gewenste dikte heeft bereikt, zet je het vuur uit en giet je de saus in een sausbakje.

Serveer de saus over  een lekker stuk beenham en je hebt een mooi kerst bordje vol koolhydraatarme lekkers! 

 

Voedingswaarden koolhydraatarme beenham met champignonsaus

De gerechten zijn gebaseerd op 4 personen, al wetende dat je meer elementen op tafel zal hebben staan! Het vleesje is per persoon 2.5 koolhydraten, 10.5 vetten, 18.5 eiwitten en 180 kcal.

De saus is totaal 34 koolhydraten, 56 vetten, 15 eiwitten, 732kcal. Je hebt altijd te veel saus, schrik dus niet van de aantal koolhydraten in de saus. Groot deel van de koolhydraten komt uit de kastanje champignons.

Please follow and like us:

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.