Een jaar met een Sleeve / bananenmaag

Voordat je verder leest wat een jaar met een sleeve voor mij betekent heeft, hier een kort stukje uit mijn vorige blog 5: De eerste drie maanden “Ik ga de operatie nog steeds niet aanprijzen, het is echt een persoonlijke keuze geweest en ik kan niet voor een ander zeggen dat dit dé oplossing is! Ik vind het belangrijk dat iedereen weet dat er ook risico’s aan verbonden zijn en dat het niet dé magische oplossing is voor je overgewicht. Het vergt veel verandering van jezelf gericht op leefstijl verandering en het aanpassen van je voeding. Je bent alsnog heel de dag bezig met je voeding, alleen nu op een positievere manier.”

Foto: Joorkitchen

Een jaar met een Sleeve, wie had dat gedacht dat het jaar nu alweer voorbij zou zijn! Voor mijn gevoel is het jaar ook voorbij gevlogen om eerlijk te zijn. De eerste drie maanden waren wel het moeilijkst denk ik. Ik wil daar niet mee zeggen dat ik het nu makkelijker vind ofzo. Maar wat ik merk is dat de eerste drie maanden je erg hard bezig bent met het zoeken van je ritme, dat je nog bezig bent met het herstellen van je operatie en dat je erg snel afvalt. In mijn vorige blog Blog 5: De eerste drie maanden kon je lezen dat mijn conclusie was dat ik mij er echt goed bij voel en dat dit voor mij echt de juiste keuze is geweest. Is dat gevoel na een jaar met een Sleeve nog steeds zo?

Een jaar met een sleeve

17 oktober 2022 is mijn leven erg veranderd. Ik had toen mijn sleeve operatie. De keuze tot een sleeve was niet zomaar gemaakt en dat kun je ook terug lezen in mijn vorige blogs! Maar nu een jaar later, 17 oktober 2023, kan ik met zekerheid zeggen dat het een positieve verandering is geweest! Er is eigenlijk heel veel gebeurd na mijn laatste blog, maar ook weer niet zoveel wat interessant is voor jullie om te lezen. Dit is echter een aanname, want ik denk dat het aardig ‘normaal’ is hoe het allemaal gegaan is afgelopen jaar! Hieronder dan ook een opsomming van allerlei activiteiten en gebeurtenissen die voor een ander mogelijk heel normaal zijn, maar voor mij een mega verandering. Een jaar met een sleeve heeft voor mij de volgende dingen opgeleverd:

  • Meer energie: waar ik voorheen echt met moeite de dag doorkwam en al moe werd van de gedachte dat ik bijvoorbeeld iets op zolder moest pakken. Die gedachte is nu veranderd in: ” oh wacht maar, ik pak het wel even!”. Ook met de jongens kan ik veel meer ondernemen. Natuurlijk heb ik nog steeds mijn momenten dat ik moe ben, maar dat geldt voor iedere ouder wel toch? haha
  • Meer lichamelijke activiteiten: Voorheen deed ik alles met de auto, ja eerlijk zelfs een boodschap bij de AH om de hoek. Want fietsen en lopen duurde te lang en was te vermoeiend. Nu pak ik zelden nog de auto als ik ergens in IJsselstein moet zijn. Met de fiets op pad of gewoon lekker wandelen naar de winkels. Mijn aantal stappen per dag zijn zeker omhoog gegaan tov hoe het eerst was! Ik haal zeker niet elke dag de 10.000 stappen, want naast 3 dagen werken + mijn website / bedrijf + twee jongen kids, is er soms ook gewoon te weinig tijd op een dag! Ook zwem ik eens per week samen met mn beste vriendin, we doen aan Aqua Bootcamp!
  • Een menstruatie cyclus: Ja, ook dit hoort erbij! Nooit gedacht dat ik er nog een zou krijgen want vanaf mijn tienerjaren heb ik geen cyclus meer. Ik denk dat het zeker 15 jaar geleden was dat ik voor het laatst een spontane menstruatie heb gehad. Dit zorgde er ook voor dat beide jongens middels medische mallen molen zijn geboren. Sinds dat ik onder de 100kg ben gedoken, kreeg ik mijn eerste menstruatie. Dat was erg wennen en wat was ik stiekem toch blij dat ik het niet meer had haha Inmiddels is mijn lijf hard bezig met wennen aan de hormonen en heb ik nog geen normale cyclus. Nu eerder te vaak dan te weinig 😉 maar ook dat hoort erbij en geef ik mijn lijf de tijd om eraan te wennen! Het voelt soms erg dubbel en heb ook wel een moment een traantje gelaten. Heel die medische mallen molen was misschien niet nodig geweest, als ik toch meer was afgevallen. Ook de andere pogingen voor de zwangerschappen, hebben mij nooit onder de 100kg gebracht. Maar gelukkig ben ik mij ook heel bewust van dat dit nu het verleden is en dat ik gezegend ben met twee heerlijke jongens.
  • Meer zelfvertrouwen: Ik dacht dat dit wel mee viel, maar als ik nu terug kijk naar een jaar geleden en nu, zie ik wel een groot verschil. Ik zit lekkerder in mijn vel waardoor ik dit ook uitstraal naar de buitenwereld. Waar ik voorheen in de menigte weg wou duiken en niet gezien wou worden, vind ik het nu echt minder erg om de drukte in te gaan. Ben nog steeds liever niet op de voorgrond… haha maar vind het nu minder erg als het wel gebeurd!
  • Zelfbeeld passend bij situatie: Deze is wat lastiger uit te leggen. Laat ik beginnen met dat ik mijzelf nooit zó zwaar heb gezien als dat ik daadwerkelijk was. Zeker als ik nu terug kijk, zie ik pas echt hoe groot ik was. Ik vermeed foto’s door anderen en wist hoe ik mijzelf het meest gunstig op foto’s kon zetten. In mijn hoofd was ik altijd al wel slanker en zag ik mij meer als iemand van 90kg. Gewoon lang, rondingen, steviger gebouwd maar tevreden met hoe ik was. Fitter en meer energie. Echter dat was er niet, ik was niet fit en ik was niet energiek. Dus ik had al een scheef beeld, mijn hoofd zei dat ik anders was maar mijn lijf ging hard protesteren. Toen ik eenmaal onder de 100 kwam, paste het gevoel veel beter! Dit was Anne, dat was ik! Ik herkende mijzelf ook veel beter in spiegels en op foto’s, alsof ik altijd al zo was geweest alleen nu zag ik het ook in de spiegel. Inmiddels is het wat dubbel, want ik ben dus blijkbaar kleiner en smaller als dat ik mijzelf nu zie haha dus inmiddels is het de andere kant omgedraaid. Dit is verder ook helemaal prima, het hoort bij het proces en dit kan heel lang duren voordat mijn huidige lijf past wat ik zie in mijn hoofd. Maar het is nu wel een positieve ervaring en mijn zelfbeeld wordt steeds beter!
  • Minder vet maar meer huid: Deze hoort er ook zeker bij, want ook al is het positief bedoeld, hangt (letterlijk en figuurlijk ;)) er ook een negatievere kant aan. Huid overschot. Laat ik beginnen met dat ik het erger had verwacht. Mijn armen bijvoorbeeld vallen eigenlijk best mee, ik zie en voel het zelf wel maar was bang dat ik van die mega vleugels zou krijgen. Mijn buik is zeker nog wel aanwezig, heb nog steeds (veel) vet maar het is ook deels los huid wat er zit. Het is dus moeilijk te zeggen of en wat er nog vanaf zal gaan op termijn. Wat ik nooit had verwacht of überhaupt over had nagedacht, was dat mijn benen ook zouden afvallen. Mijn bovenbenen waren best fors en die zijn nu minder geworden. Dit zorgt ook voor losser huid bij mijn bovenbenen en billen. Mogelijk door sporten dat ik dit nog wat meer kan shapen, maar dat is iets voor de toekomst!
  • Kleding kunnen kopen in alle winkels: een mega #noscalevictory voor mij is dat ik een winkel in kan lopen en gewoon kan winkelen! Dat is voor een ander zo vanzelfsprekend maar als je al vanaf je tienerjaren plussize bent, is dat echt heel bijzonder! Ik pak uiteraard nog steeds te grote kleren en heb nog steeds niet heel veel geshopt, maar wat ik heb geshopt is gewoon maat 40 / 42 … ik kom van boven de 50 ergens!
  • Langzaam maar duurzaam afvallen: Dit klinkt misschien gek als je weet dat ik al rond de 48kg ben kwijt geraakt in 1 jaar tijd .. maar het is toch echt zo! Wat ik hierboven al schreef, de eerste 3 maanden gingen echt het snelst, verloor toen bijna 24 kg in 3 maanden tijd. Dat houdt dus in dat de andere 24kg in 9 maanden eraf zijn gegaan. In het overzicht hier onder zie je dan ook wat ik per maand afviel. Vanaf maart was het gemiddeld 0,5k per week. Dat is dus ontzettend netjes!
  • Activiteiten die anders niet lukte: Een mega lijst inmiddels van wat ik allemaal al gedaan heb maar de belangrijkste zijn toch wel dat ik met de jongens mee kan spelen, zonder erbij na te hoeven denken of het wel past, of ik het wel kan ivm uithouding of dat het niet teveel van mijzelf zou laten zien. Denk aan zwemmen, glijbanen, speeltuinen, waterfietsen, kanoën etc! Maar ook zonder de jongens zoals een stuk fietsen volhouden, met het teamuitje kanoën, met uitje van mn man zijn werk zijn we zelfs wezen ziplijnen én abseilen!! ja je leest het goed, ik heb geabseild! Mega overwinning.

Hoe voel ik mij nu?

Eigenlijk blijft de conclusie voor mij wel hetzelfde. Ik heb ook wel gewoon geluk gehad dat ik geen tot amper complicaties heb gehad. Mocht je dus een operatie overwegen, hou je dan niet alleen vast aan wat je hier leest maar. ga ook op ontdekking naar de mogelijke complicaties die je kunt krijgen. Het wil ook niet zeggen dat ik helemaal geen complicaties meer ga krijgen, want ook op langer termijn kan dit nog ontstaan (denk aan teveel maagzuur, vitamine tekorten). Echter voor nu kan ik wel echt zeggen dat ik mij goed voel. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen zijn er gewoon erg veel positieve ervaringen geweest.

Een jaar met een sleeve zorgde voor mij voor veel positieve veranderingen. Nu hoor ik je misschien denken, heeft het dan geen zware kant gehad? Jawel een donkere wolk is er zeker wel geweest. Deze donkere wolk heeft echter niet perse direct iets te maken met mijn jaar met een sleeve maar meer met mijn verleden. Een stukje bewustwording van eetgedrag, wat maakte dat ik zoveel kon eten, waarom lukt het nu wel met hulp maar zonder hulp niet. Een die ik zelf erg moeilijk vind, is mijn verleden met pesten. Ik ben veel gepest om mijn uiterlijk, paste er nooit bij.

Zeker op de basisschool heb ik wel echt veel mee gemaakt hierin en dat komt nu soms wel boven. De gedachten met “wat als ik toen al slanker was…” Echter kan ik ook heel bewust redeneren en hierbij proberen stil te staan. Een ding is sowieso zeker, als ik toen al anders was, was ik nu ook niet de Anne die ik nu ben. Het verleden is het verleden en daar kunnen wij ons alleen maar sterker mee maken door te weten naar waar je niet terug wil. Zo ook met mijn gewicht, ik wil niet meer terug naar hoe ik was en dat zal voor mij hopelijk een drijfveer blijven.

Weet ik nu waar het (over) eten vandaan kwam?

Tijdens de bijeenkomsten met psycholoog word je wat bewuster van waar je gedrag vandaan kwam. Ik heb veel bij mijzelf stil gedaan en nagedacht hoe het nu komt dat ik met de sleeve wel afval en voorheen niet. Want qua leefstijl en eten ben ik niet eens onwijs veranderd. Over het algemeen eet ik nu op een dag meer als dat ik voorheen deed. Dus dat is wel een omschakeling geweest. Niet meer bang zijn voor eten en dat eten niet het probleem is. Het overeten was zeker het probleem. Ik had erg last van Binge eating momenten of momenten/dagen schijt aan alles “want het lukt toch niet” en de “maandag begin ik weer”

Kort samengevat hield dat het volgende in: Ik was continu bezig met eten, ik zat nooit vol en had altijd honger. Ik wist wat en hoe ik kon eten, maar werd bang om te eten. Daardoor bleef je in een stomme cirkel hangen met continu bezig zijn met eten, jezelf toespreken wat je wel of niet kan eten. Dit hield ik dan een paar dagen en soms weken vol. Als het dan teveel werd, kwam er een mega ontlading en kon ik juist blijven eten. Ik wil niet eens opschrijven wat ik tijdens mijn binge eating momenten naar binnen kon werken. Daarna natuurlijk weer mega streng, mijzelf toespreken dat dat echt niet kan, het ritme weer opnieuw oppakken en repeat. Soms had ik perioden van vaak binge eaten en soms lange tijd niet. Maar als je natuurlijk lange tijd gezond eet met bewuste keuzes en daarna jezelf vol propt met alles wat niet goed is, dan ga je natuurlijk niet afvallen.

Stabiel bleef ik wel lange tijd, maarja … wel stabiel te zwaar. De binge eating momenten zijn verleden tijd, hongergevoel is aanwezig maar op de normale momenten en mijn mooiste winst is dat ik nu wel echt een vol gevoel kan ervaren. Je moet je lichaam wel leren begrijpen en de signalen goed aanvoelen, maar wat een verademing is dat!

Neemt niet weg dat ik nu alsnog hele dagen continu met eten bezig ben. Echter ervaar ik het nu als positief. Want eten hoort erbij, een gezonde balans hoort erbij en af en toe wat lekkers hoort er ook bij! Kortom, ik probeer nu echt de 80-20 verhouding aan te nemen! Balans en genieten van eten is wel echt een hoofdzaak geworden, zelfs na een jaar met een sleeve!

Feitjes van een jaar met een sleeve!

Inmiddels staat de weegschaal op -48kg. Ook denk ik dat ik voor nu bezig ben met stabiliseren, afgelopen weken gaat er niet veel af en is er soms zelfs een + aanwezig. Dit kan ook met andere dingen te maken hebben, denk aan hormonen en meer sporten. Het benauwd mij soms wel als ik een + op de weegschaal zie, maar dat is een eerste reactie. Daarna kan ik het weer relativeren en komt het wel weer goed! Officieel voor een “gezonde BMI” ben ik er nog niet. Echter is dit ook niet het doel vanuit het NOK om je daarheen te krijgen. Als je maar uit het rood komt ” morbide obesitas” en je weer gezonder gaat leven. Ik heb geen richtlijn waar ik heen wil, wat ik wel weet is dat ik nog wel wat van mijn buik af zou willen. Dit zal voornamelijk door te sporten moeten gebeuren! Mogelijk in de toekomst een operatie (buikwand) maar dat hangt ervan af hoe ik mij erbij ga voelen, voor nu vind ik het wel prima, maar wie weet als ik echt gestabiliseerd ben. Tijd zal het leren!

Meten = weten

Buikomvang bij start traject was 132cm, nu is mijn buikomtrek 107cm. Daarna heb ik pas in maart weer gemeten, nu achteraf jammer dat ik in het begin niet al mijn maten opgemeten had. Maar in maart had ik een taille van 93 cm en nu is die nog maar 85cm. Mijn heup is van 113,5 naar 105,5 gegaan. Kortom, een goed verschil met de keren ervoor! Ook koos ik ervoor om elke week op de maandag te wegen. Dit heb ik in een overzicht gezet, zodat je goed kan zien dat het echt niet elke week 1 of 2 kilo is dat eraf gaat na een operatie. Bij sommige zeker wel, maar het hangt van zoveel dingen af hoeveel jij afvalt. Het gaat er ook niet om hoe snel je afvalt, maar of je langdurig afvalt. Probeer jezelf dan ook zeker zo min mogelijk te vergelijken met anderen (hoe lastig dat ook is!)

Concluderend kan ik zeker zeggen, dat na een jaar met een sleeve, ik nog steeds erg tevreden ben! Heb ik spijt? Ja, dat ik het niet eerder overwogen heb. Maar dat is achteraf en daar doe je niets mee. Voor nu gaat het goed en hoop ik ook zeker dat het zo zal blijven gaan. Terugval is altijd een mogelijkheid maar ik voel mij nu heel sterk en weet ook dat eten niets brengt of oplost wat ik denk op te willen lossen tijdens zo’n eetbui! Daarnaast kan ik ook wel gerust zeggen dat ik ook gewoon een gezelligheidsmens ben en dat zal ik ook zeker blijven! Een borrelplankje op zijn tijd, blijft erg lekker 😉 ! Kortom, ik geniet nog een stukje meer van het leven dan dat ik al deed en hoop dat ook zeker te blijven doen!

Mochten er vragen zijn of je wil nog wat kwijt, stuur gerust een berichtje! Via Instagram staat mijn DM open om het gesprek aan te gaan of om je vragen te beantwoorden!

Liefs Anne

Please follow and like us:

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.