Ken je dat gevoel, dat je ineens zin krijgt in lekkere romige karamel? Maar toch nog een lekkere bite erin wilt hebben? Dat gevoel kreeg ik gisteren. Ik had zin in lekkere karamel blokjes met pecannoten en een krokant koekje. Dit heb ik samen gebracht en zo ontstonden deze koolhydraatarme pecannoten karamel bars! Mocht je meer inspiratie zoeken voor noten en karamel, dan zijn deze koolhydraatarme karamel notenrepen ook wat voor jou! En een nieuw recept, namelijk de koolhydraatarme s’mores karamel koeken.

Ingredienten voor de pecannoten karamel bars
Krokante koek
- Steviala amandelmeel
- geraspte kokos
- roomboter
- Steviala Heavenly Dark
- bakpoeder
- Steviala Kristal sweet vanille
- 1/2 tl vanille extract
Karamel
- roomboter
- slagroom
- Steviala Heavenly Dark
- Steviala Ery-Bronze
- 1/2 tl zeezout
Topping
- Dark Melties
- roomboter
- pecannoten
Bereidingswijze pecannoten karamel bars
Koek
Begin met het voorverwarmen van de oven op 175 graden hete lucht. Vervolgens meng je het amandelmeel met de geraspte kokos. Voeg daarna de roomboter, sweet & gold, kristal sweet vanille en vanille extract toe aan een steelpan. Laat het vervolgens smelten. Daarna voeg je al roerend het bakpoeder toe. Zet vervolgens het vuur uit en roer het amandelmeel en geraspte kokos toe. Daarna leg je een stuk bakpapier op je bakplaat. Schep het beslag van de koek op de bakplaat en verspreid, ca 1cm dikte. Bak vervolgens de koek voor 10 minuten in de oven, draai halverwege de bakplaat even om. (Bij mijn oven gaat het achterin vaak sneller). Daarna haal je de koek weer uit de oven en laat buiten de oven volledig afkoelen.
Karamel laag voor de pecannoten karamel bars
Voeg de ingrediënten voor de karamel toe aan een steelpan. Laat dit al roerend koken. Blijf roeren tot het indikt. Zet daarna het vuur uit en laag de karamel een beetje afkoelen. Roer daarna nog eens goed door. Je karamel is nu klaar voor het opbouwen van de koolhydraatarme pecannoten karamel bars.
Opbouwen van de koolhydraatarme pecannoten karamel bars
Bekleed een vierkante bakvorm 15×15 met bakpapier. Verdeel helft van de krokante koek op de bodem van de bakvorm. Daarna verdeel je de helft van de pecannoten over de bodem. Vervolgens verdeel je helft van de karamel eroverheen. Daarna herhaal je de stappen tot alles op is. Zet je bakvorm in de koelkast en wacht ca 1-2 uurtjes tot de karamel hard is geworden.
Chocolade smelten
Smelt de chocolade volgens de au-bain-marie methode. Je zet een steelpan met een laagje water op het vuur. Op de pan zet je een schaaltje met de chocolade en de roomboter. Je chocolade smelt door de stoom die aan de onderkant van je schaaltje. Verdeel daarna de chocolade over je bakvorm. Zet opnieuw terug in de koelkast voor ca 1 uurtje. Daarna maak je een scherpe mes warm en snij daarna de koolhydraatarme pecannoten karamel bars in 9 blokken.

Koolhydraatarme pecan karamel koeken
Ingrediënten
Krokante koek
- 30 g amandelmeel Steviala
- 40 g geraspte kokos
- 60 g roomboter ongezouten
- 20 g Heavenly Dark Steviala
- 4 g bakpoeder
- 30 g Kristal sweet vanille Steviala
- 1/2 tl vanille extract
Karamel
- 60 g roomboter ongezouten
- 150 ml slagroom vers
- 40 g Heavenly Dark Steviala
- 55 g Ery-Bronze Steviala
- 1/2 tl zeezout
Topping
- 75 gram Dark Melties Steviala
- 10 g roomboter ongezouten
- 50 g pecannoten geroosterd
Instructies
- Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 °C hetelucht en bekleed een vierkante bakvorm (20cm) met bakpapier of gebruik een siliconen variant.
- Maak de koekbodem door eerst de amandelmeel met geraspte kokos te mengen. Daarna voeg je de roomboter, Heavenly dark, Kristal Sweet vanille en vanille extract toe aan een steelpan. Laat dit op een laag vuurtje smelten. Roer tussendoor door. Als het is gesmolten, zet je het vuur uit en voeg je al roerend het bakpoeder toe. Tot slot spatel je het amandelmeel erdoor. Bak de koekbodem 10 min. in de oven en laat daarna de koekbodem buiten de oven volledig afkoelen.
- Maak de karamel door alle ingrediënten voor het karamel in een steelpan te doen. Laat dit vervolgens al kokend indikken. Roer af en toe goed door. Afhankelijk van de dikte van je pan, de hoogte van je vuur en hoe koud je ingrediënten waren, kan het zeker 10 a 15 min duren voordat het begint in te dikken. Zet vervolgens het vuur uit. Laat de karamel 5 minuten afkoelen voordat je het op de bodem schenkt.
- Pak de bakvorm erbij en verdeel de pecannoten over de koekbodem. Schenk daarop de karamel en verdeel gelijkmatig. Zet de bakvorm 2 uur in de koelkast.
- Smelt de chocolade met roomboter au-bain-marie. Roer goed door tot er een chocolade ganache ontstaat. Zet de bakvorm 1 uur terug in de koelkast.
Notities
Nutrition
Voedingswaarden per blokje pecannoten bar
Kcal: 300
Kh: 2.8
Vet: 29.5
Ei: 2.5
Heb je een koolhydraatarme pecannoten karamel bars gemaakt? Dan zou ik het leuk vinden als je dit deelt op social media en mij daarin tagt! Op instagram kan dat met @anne.funhealthyfood en op Facebook kan dat met @anne.funandhealthyfood