Koolhydraatarme karamel koeken

Stroopkoeken stonden al een lange tijd op mijn wensenlijst om te maken. Samen met Melanie van @melaketovita zijn wij deze uitdaging aan gegaan. In plaats van stroopkoeken hebben wij er koolhydraatarme karamel koeken van gemaakt. Een heerlijke zachte smeuïge koolhydraatarme karamel met een brosse zachte koek erbij. Na wat bloed zweet en tranen met het ontwikkelen van de perfecte koek, is het ons dan toch gelukt! De koolhydraatarme karamel koeken zijn makkelijk te maken. Ouderwets kneden met je handen en daarna koekjes uitsteken. De suikervrije karamel is ook niet moeilijk om te maken, maar je hebt even wat geduld nodig tot de gewenste dikte. Hou je ook zo van karamel maar heb je liever een ander recept? Wat dacht je dan van de cookie dough karamel koeken, s’mores karamel koeken of de pecannoten karamel bars?

koolhydraatarme karamel koeken

Ingrediënten voor de koeken met karamellaag

Koeken
Koolhydraatarme karamel
koolhydraatarme karamel koeken

Hoe maak je de koolhydraatarme karamel koeken?

Voeg alle ingrediënten voor de koeken toe aan een mengkom. Kneed het met je handen of een mixer tot een gladde deeg. Vervolgens pak je het deeg in een stuk huishoudfolie en leg het deeg voor de koolhydraatarme koeken voor minimaal 60 minuten in de koelkast.

Vervolgens bekleed je een bakplaat met bakpapier. Verwarm daarna de oven voor op 180 graden hete lucht. Haal vervolgens het deeg uit de koelkast. Leg daarna het deeg op een stuk bakpapier op het aanrecht. Rol vervolgens het deeg uit tot ca 1cm dikte. (tip: leg een stuk huishoudfolie of bakpapier bovenop, zo plakt het deeg niet aan je deegroller). Druk er 18 a 20 rondjes uit met een ronde uitsteker en leg ze op de bakplaat. Bak de koeken vervolgens voor 15 a 20 minuten in de oven. Controleer na 15 minuten of de koolhydraatarme karamel koeken goudbruin gekleurd zijn. Laat ze daarna buiten de oven afkoelen. Ze worden bij afkoelen kruimelig en harder.

Koolhydraatarme karamel maken voor de koeken

Maak de karamel door de boter te smelten op een laag vuurtje. Meng ondertussen in een andere kom de overige ingrediënten. Als de roomboter is gesmolten, voeg je vervolgens al roerend de overige ingrediënten toe. Blijf dit daarna roeren tot de karamel begint te pruttelen en begint in te dikken. Als de karamel is ingedikt, zet je het vuur uit en blijf dit roeren tot kamertemperatuur. 

Schep vervolgens op de helft van de koeken een beetje karamel. Daarna druk je de andere koeken erop. De koolhydraatarme karamel koeken zijn nu klaar om te serveren. Bewaar ze in een afgesloten trommel op een droge plek. De koeken zijn ca 5 dagen houdbaar en lekker.

Voedingswaarden

Je maakt zo’n 10 karamel koeken met dit recept. Houdt rekening mee dat je dus twee koeken stapelt met een laagje koolhydraatarme karamel ertussen. Per koek heb je de volgende macros:
Kcal: 329
Kh: 2.5
Ei: 6.3
Vet: 31.9

Heb je de koolhydraatarme karamel koeken gemaakt? Dan zou ik het leuk vinden als je dit deelt op social media en mij en Melanie daarin tagt! Dat kan met de tag @anne.funhealthyfood en @melaketovita!

Please follow and like us:

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.