Key Lime pie is een traditionele Amerikaanse taart, ook wel limoen-roomtaart genoemd. Je maakt hem namelijk met een lekkere koekbodem, met daarop een limoen-roomvulling. Deze limoen-roomvulling word gemaakt met gecondenseerde melk, suiker, eidooiers en limoensap. Je hebt twee verschillende varianten. je kunt namelijk een gebakken variant maken of een no-bake variant. De gebakken variant bevat dan eidooiers door de vulling. Zelf koos ik voor een no-bake variant voor de vulling. Omdat ik daar zelf meer fan van ben. Maar jij raadt het al, de echte variant is te hoog in suikers en niet koolhydraatarm. Daarom maakte ik er een koolhydraatarme key lime pie variant op.
De bodem heeft wat weg van een krokante jodenkoek. Namelijk gemaakt van roomboter, amandelmeel, scheutje slagroom, zoetstof en rasp van een limoen. Deze bodem maak je dan eerst en wordt op 180 graden gebakken voor 15 minuten. Zelf heb ik de koolhydraatarme key lime pie gemaakt in een siliconen vorm met 8 rondjes erin. Ik kan deze niet meer vinden op bol.com maar deze met 6 lijken hetzelfde, maar dan heb je 6 wat grotere key lime pies.
Hoe maak je de koolhydraatarme key lime pie?
Hier boven kon je al lezen hoe je de bodem maakt voor deze. koolhydraatarme key lime pie. De vulling is simpel, je hebt 3 limoenen nodig, roomkaas, Franse kwark, Steviala Frost en gelatine blaadjes. De gelatine blaadjes week je minimaal 10 minuten in water. Daarna verwarm je een eetlepel kwark in een steelpan en hier smelt je de gelatine in. Vervolgens voeg je de overige ingrediënten toe aan een mengkom. Je gebruikt zowel de sap als de rasp van de limoenen. Een handige tip is om de limoenen boven een zeef uit te knijpen. Zo vallen alle stukjes en pitjes in de zeef en niet in je vulling. Vervolgens giet je al roerend de gesmolten gelatine erbij en daarna verdeel je de vulling op de bodems.
De key lime pie laat je in de koelkast opstijven. Als dit na 1 a 2 uurtjes stijf geworden is in de koelkast, kun je de slagroom topping maken. Voor dit recept is gekozen voor een zoete frisse slagroom topping in plaats van opgeklopte meringue topping. Dit gebruiken ze in de originele recepten.
Gek op citroen?
Dan heb je geluk! Want op mijn website staan al verschillende recepten met citroen of limoen.
Koolhydraatarme key lime pie
Equipment
- Mengkom
- Siliconen bakvorm 6 a 8 muffins
- Zeef
- Hittebestendig bakje
Ingrediënten
Bodem
- 40 gram roomboter ongezouten, gesmolten
- 75 gram amandelmeel Steviala
- 4 gram bakpoeder
- 20 gram Kristal Sweet Steviala
- 10 ml slagroom
- snufje kaneel
- 1/4 rasp citroen
Vulling
- 3 limoenen
- 100 gram roomkaas
- 150 gram Franse kwark
- 3 blaadjes gelatine
- 20 gram Frost Steviala
Topping
- 50 ml slagroom vers
- 10 gram Frost Steviala
- 1/2 rasp limoen
Instructies
Bodem
- Voeg alle ingredienten voor de bodem toe aan een mengkom. Meng het geheel vervolgens goed door.
- Verdeel het deeg over de siliconen bakvormen. Bak de bodems voor 15 minuten op 180 graden hete lucht. Laat daarna buiten de oven volledig afkoelen.
Vulling
- Week de gelatine blaadjes voor minimaal 10 minuten in koud water
- Rasp de limoenen en knijp de sap eruit boven een zeef. Voeg de roomkaas, kwark, Frost, limoen sap en rasp toe aan een mengkom en meng dit goed door.
- Doe 1 el water in een hitte bestendig bakje en leg de gelatine blaadjes hierin. Zet dit voor ca 30 seconden in de magnetron en smelt zo de gelatine.
- Voeg de gelatine al roerend toe aan de vulling.
- Verdeel de vulling over de bodems en zet daarna voor minimaal 1 a 2 uur in de koelkast om de vulling op te laten stijven.
- Zet nu je siliconen bakvorm voor zo'n 60 min in de vriezer. Je kunt daarna de key lime pie er goed uit drukken, zonder dat deze breekt.
- Maak de koolhydraatarme key lime pies af door de slagroom met frost stijf op te kloppen en de limoen rasp erover te verdelen.
- Bewaar in de koelkast voor zo'n 3 dagen. Je kunt ze zonder slagroom ook in de vriezer bewaren en dan pas versieren met slagroom als ze uit de vriezer komen. In de vriezer zijn ze zo'n 3 maanden houdbaar.