Ben je al verkocht na het lezen het woordje speculoos? Dan moet je vooral doorlezen! haha Samen met @meladolcevita heb ik deze verrukkelijke koolhydraatarme speculoos cakerol gemaakt. Voor de speculoos hebben we gebruik gemaakt van de Damhert speculoos. De smaak daarvan is echt verrukkelijk! Dus mocht dit in jouw dagtotaal passen, dan zou ik dit zeker adviseren. Let hierbij wel op de voedingswaarden en de ingrediënten, de speculoos zelf is namelijk suikerverlagend maar niet suikervrij. Dit is soms wat verwarrend! Maar mocht je het voor een af en toetje wel leuk vinden, dan is de speculoos dus perfect om te gebruiken in een recept zoals deze koolhydraatarme speculoos cakerol!
Hoe maak je deze koolhydraatarme speculoos cakerol?
Zoals je ziet op de foto, zijn wij wel erg enthousiast geweest met de gesmolten chocolade en gesmolten speculoos. Dit hebben we in het originele recept wat terug gedrongen om het geen overload aan voedingswaarden te geven! Maar lekker was het wel haha . De cake is gebaseerd op eerdere cakerol recepten. Denk aan de Oreo cakerol die Melanie en ik eerder samen maakte. De vulling is gemaakt met speculoos, mascarpone, Frost en slagroom. Tot slot een chocolade ganache topping. Mocht je liever een hardere buitenkant willen, kun je de verse slagroom weglaten en alleen de chocolade smelten! De topping is verder optioneel, niet nodig, maar wel lekker en het maakt de koolhydraatarme speculoos cakerol wel helemaal af.
Rol
- 4 eieren
- 60 gram amandelmeel
- 25 gram Kristal Sweet vanille
- 4 gram bakpoeder
- 15 gram cacaopoeder
Vulling
- 125 gram mascarpone
- 30 gram Frost
- 40 ml slagroom
- 100 gram Speculoos (damhert)
Chocolade ganache
- 100 gram dark melties
- 15 ml slagroom vers
Topping (optioneel)
- 2 verkruimelde speculoos koekjes (optioneel)
- 25 gram gesmolten speculoos (optioneel)
Meer cakerol inspiratie nodig?
Maak je liever een ander soort cakerol dan de koolhydraatarme speculoos cakerol? Kijk dan eens bij deze plaatjes!

Koolhydraatarme speculoos cakerol
Equipment
- Mengkom
- Oven
- Cooxwunderform vierkant ca 30x30 (i.p.v. bakpapier en bakplaat)
Ingrediënten
Rol
- 4 eieren
- 60 gram amandelmeel
- 25 gram Kristal Sweet vanille
- 4 gram bakpoeder
- 15 gram cacaopoeder
Vulling
- 125 gram mascarpone
- 30 gram Frost
- 40 ml slagroom
- 100 gram Speculoos damhert
Chocolade ganache
- 100 gram dark melties
- 15 ml slagroom vers
Topping optioneel
- 2 verkruimelde speculoos koekjes
- 25 gram gesmolten speculoos
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht. Vervolgens bekleed je een bakplaat met bakpapier. Klop daarna 2 eiwitten stijf op samen met de kristal sweet vanille. In een andere mengkom mix je de 2 eidooiers, 2 eieren, amandelmeel, cacao en bakpoeder. Spatel dit daarna door de eiwitten. Verdeel vervolgens het beslag op het bakpapier. De cake wordt zeker 30×30 groot.
- Bak de cake voor 15 minuten in de oven. Maak ondertussen de vulling.
- Klop de mascarpone met de frost, slagroom en speculoos romig op.
- Haal de cake daarna gelijk uit de oven. Leg een stuk bakpapier op je aanrecht en keer de cake om. Verwijder het bakpapier.
- Smeer de cake in met 2/3e van het vulling. Rol vervolgens de cakerol op. Verpak deze in huishoudfolie en leg hem voor 15 minuten in de koelkast.
- Vervolgens haal je de cakerol weer uit de koelkast en verwijder het huishoudfolie. Besmeer de cakerol met de overige vulling. Verdeel gelijkmatig en zet hem voor 15 minuten in de vriezer.
- Smelt de chocolade en de slagroom in een steelpan. Doe dit al roerend en zodra de chocolade bijna gesmolten is, zet je het vuur uit. Blijf nu roeren tot je geen stukjes meer hebt.
- Haal de cakerol uit de vriezer. Schenk de chocolade ganache over de cakerol.
- Smelt de speculoos en verdeel de gesmolten speculoos over de chocolade ganache. Naar wens kun je nu nog een speculaas koekje verkruimelen en erover heen strooien. Tot slot zet je hem voor nog eens 15 minuten in de koelkast en daarna is de speculoos cakerol klaar om aangesneden te worden.
Nutrition